Reinfeldt och Nuder går hand i hand om fastighetsskatten
Norrtelje Tidning, 2 maj 2006
« tillbaka

Så har det nya radarparet i svensk politik uppstått. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt och finansminister Pär Nuder hand i hand för bibehållen fastighetsskatt. De två som båda ser sig som kommande statsministrar efter Göran Persson.

Att Pär Nuder vill ha kvar fastighetsskatten förvånar förståss ingen. De nya moderaternas helomvändning är mer svårbegriplig. Så svårbegriplig, att Reinfeldt väljer att tala om allt annat än fastighetsskattens avskaffande. Därmed hoppas han, att tillräckligt många tidigare moderatväljare inte ska upptäcka sveket.

Redan för något år sedan började de nya moderaterna tala om att prioritera sänkning av andra skatter. Javisst, jag är helt med på att vi måste sänka skattetrycket för att få fart på företagande, tillväxt och fler arbeten i Sverige. Jag menar till skillnad från de nya moderaterna, att sänkt skattetryck är vägen att förbättra svensk konkurrenskraft och inte att sänka ersättningsnivåerna till de sjuka eller arbetslösa.

Och visst är det så, att fastighetsskatten inte lika tydligt motverkar tillväxt. Men, det är ju inte det som är problemet. Problemet är att fastighetsskatten är den mest orättfärdiga skatten, eftersom den beskattar något Du inte själv har fått i plånboken. Den beskattar Dig för att någon annan haft tillräckligt i plånboken för att köpa Din grannes hus. Därför borde en ny borgerlig regering i höst innebära en tydlig början på en snar avveckling av fastighetsskatten.

Om moderaterna verkligen ansåg att fastighetsskatten var orättfärdig, skulle man t ex låta bli att driva frågan om gratis förskola från tre års ålder. Men det tror man är ett så attraktivt vallöfte, att det prioriteras före avskaffande av fastighetsskatten. Och så kommer de nya moderaterna att fortsätta prioritera.

Inför de moderata kommundagarna för någon månad sedan lanserade Reinfeldt nästa steg om fastighetsskatten. Han vill göra det lättare för äldre att sälja sina hus! Av någon anledning tycks Reinfeldt anse, att det är ett större problem att äldre inte kan sälja sina hus än att så många äldre tvingas sälja sina hus p g a fastighetsskatten. Tala om skev verklighetsbild!

När Reinfeldt fokuserar hela den moderata kraften på att utvidga begränsningsreglerna för fastighetsskatten, är signalen till Nuder tydlig. Fastighetsskatten kommer att vara kvar med moderat politik. Det gäller att göra den mer uthärdlig för dem som drabbas allra hårdast. Och Nuder uppfattade signalen.

I regeringens vårproposition föreslår så Nuder att begränsningsreglerna ska utvidgas. Kanske inte lika mycket som moderaterna vill, men ändå samma grundsyn. Behåll fastighetsskatten, men gör den lite mer uthärdlig. Vad har det med orättfärdighet att göra?

Klockan tickar snabbt nu. Den 17 september är det val. Jag kommer att göra allt för att vi ska få en ny borgerlig regering. Men den regeringen måste i god tid före nästa val ha visat att fastighetsskatten är på väg att avskaffas – inte bara mer uthärdlig. Trycket inom moderaterna är tydligen inte alls tillräckligt för att bryta armkroken mellan Reinfeldt och Nuder.

Lennart Rohdin, Rådmansö
Riksdagskandidat (fp)

« tillbaka
www.rohdin.nu