Säker resa viktigare än lägre biljettpriser
Norrtelje Tidning, 21 augusti 2006
« tillbaka

I en rundfrågning till partiernas landstingskandidater i NT (11/8) förklarar centerpartisten Lars Carlsson från Vallentuna trosvisst att den nya enhetstaxan inom SL-trafiken ska bli kvar. ”Klokskapen vinner till slut” förklarar han inför kommande förhandlingar i en ny borgerlig majoritet.

Låt mig först få göra klart att jag välkomnar om centerpartiet gör comeback i landstinget efter att ha stått vid sidan av så länge. Om de gröna väljarna i Norrtälje röstat på centern i stället för på miljöpartiet i landstingsvalet för fyra år sedan, hade aldrig hotet mot Norrtälje sjukhus blivit verklighet.

En röst på miljöpartiet i landstingsvalet, liksom f ö också i riksdagsvalet, har ju visat sig vara en röst på centralisering och stordrift både i landstinget och i rikspolitiken. Numera verkar det som om det bara är miljöpartisterna i Norrtälje som fortfarande är trogna partiets ursprungliga ideal om decentralisering och småskalighet.

Införandet av enhetstaxan kostar minst 100 miljoner kronor extra. Samtidigt får resande i rusningstiderna på morgon och eftermiddag ofta stå i gången i flera mils färd på E18 i 110 km/tim. Att sätta in fler bussar för att säkra säkert och gott resande kostar också pengar.

Enhetstaxa är bra för den som åker buss någon enstaka gång och som kan resa på tider när resandet är glest och det finns sittplats. De många som åker dagligen till jobb och studier reser med periodkort av olika slag. De får inte del av satsningen på enhetstaxa, men tvingas åka i överfulla bussar. Vad har Kajsa Hansson för besked till de som varje morgon kliver på i Rösa och Ledinge?

Vem har något emot lägre biljettpriser på bussen? Men, om inte jultomten kommer på besök och skänker bort både lägre biljettpriser och säkrare färd, så måste man välja. Där väljer folkpartiet säkrare färd. Det tror jag också centerpartiet gör om det tar sig in i landstinget och får hela bilden klar för sig.

Visst kan det vara så att de som tar bussen någon enstaka gång i Vallentuna väljer lägre biljettpris. Men kolla in vad Dina väljare som stiger på 676-an i Brottby varje morgon tycker. Det är de som idag är garanterade en vinglig ståplats alldeles för ofta. Så nog ska klokskapen vinna, Lars Carlsson.

Lennart Rohdin, Rådmansö
landstingsledamot (fp)

« tillbaka
www.rohdin.nu