« tillbaka
Tvetydig moderat kulturpolitik
Norrtälje Tidning, 13 maj 2005
Moderaterna ägnar sig åt tungomålstalande om kulturpolitiken eller åtminstone talar de med dubbla tungor. Det framgår alldeles tydligt av oppositionslandstingsrådets Christ Heister replik till det socialdemokratiska landstingsrådet Ingela Nylund Watz i NT den 22 april.

Låt oss bara först för all tydlighets skull göra klart att vi siktar mot ett borgerligt majoritetsövertagande i Stockholms läns landsting den 17 september 2006 samtidigt som Allians för Sverige tar över efter den röd-gröna röran i Sveriges riksdag. All erfarenhet från såväl Sveriges riksdag som Stockholms läns landsting visar att folkpartiet liberalerna med kraft kan stå emot populistiska moderata motorsågsmassakrer på kulturen. Nedskärningar i kulturen förverkligas i regeringsställning bara av socialdemokrater i skön allians med vänstern och miljöpartiet.

Christ Heister ställer landstingets mycket begränsade kulturansvar på 260 miljoner kronor mot sjukvårdens långt mer än hundra gånger större landstingsbudget. En något mindre långtgående moderat skattesänkning skulle t ex ge sjukvården betydligt mer resurser. I själva verket vill moderaterna bara lägga ned landstingets kulturpolitik för att ytterligare kunna sänka skatten med några ören.

Men Chris Heister kommer då säkert på känt moderat manér bara att hävda att det är någon annan som ska stå för kulturkostnaderna. Stat eller kommun. Och skulle så ske, så kommer inte det samlade skatteuttaget att sjunka utan bara omfördelas mellan landsting och stat/kommun.

Frågan som bör ställas till moderaterna är helt enkelt om de offentliga medlen till kulturen ska sänkas totalt eller ej. För några veckor sedan försökte den nye moderatledaren Fredrik Reinfeldt i Svenska Dagbladet att formulera en betydligt mindre kulturfientlig bild av moderaterna än den som Chris Heister på traditionellt sätt ger uttryck för. Nu kan hon säkert hävda att det bara handlar om attityden till kultur och inte om skattemedel. Finansiera kulturen ska någon annan göra.

Men, då frågar man sig vad Reinfeldt egentligen menade. Politikernas roll är ju just att prioritera och fördela skattemedel. Var det något annat moderatledaren avsåg, så är moderaterna tillbaka på ruta ett. En liberal kulturpolitik värnar både mångfald och kvalitet. Det kostar mindre än en procent av landstingets skatteintäkter.

Lennart Rohdin, Rådmansö
landstingsledamot (fp)

Karin Ekdahl-Wästberg
v ordf (fp) landstingets kulturnämnd
« tillbaka
www.rohdin.nu