« tillbaka
De fyra måste sluta famla nu!
SvD Brännpunkt, 18 mars 2006
Alliansens konvent visade fyra partier som kommit långt i förberedelserna att ta över makten. På ett avgörande område för trovärdigheten famlar de fyra. Fastighetsskatten är den mest orättfärdiga skatten.

Du får betala mer i skatt – inte för att Du fått mer pengar i plånboken, utan för att någon annan med mer pengar köpt Din grannes hus. Det blir inte lättare att orka bo kvar, bara för att Alliansen säger att den inte gillar fastighetsskatten.

Om inte skatten är på nära sin slutliga avveckling vid valet 2010, står de fyra inför ett gigantiskt trovärdighetsproblem. Än värre kommer många s-väljare i eget hem att sakna skäl att rösta på Alliansen om en ny regering inte gör någon skillnad. En ny moderat finansminister får inte förblindas av allt roligt det går att göra för d 25 miljarder skatten inbringar.

Alliansen måste i god tid före valet deklarera att fastighetsskatten ska avvecklas senast inom fem år. Redan 2007 sänks den med 20% - ungefär vad centern/folkpartiet har i sitt budgetutrymme. Direkt efter valet börjar den nya regeringen klara ut återstående frågor, så att avvecklingen kan fullföljas i utsatt tid.

Det skulle vara ett tydligt besked till de många som idag oroas över att inte kunna bo kvar i sitt hem. För många kan ett tydligt besked om vad som gäller kanske ge en möjlighet att bita ihop och rädda kvar sitt boende.

Alliansens väljare har rätt att ställa krav på ett tydligt besked före valet. Efter valet är det för sent. Tiden rinner iväg. Det är snart sista chansen.

Lennart Rohdin, Rådmansö
F d riksdagsledamot
« tillbaka
www.rohdin.nu