« tillbaka
Jag har större förtroende för Kjell Jansson än för räknenissarna på det moderata riksdagskansliet
Norrtelje Tidning, 8 december 2005
Tack Ingmar Wallén! Du ger mig på nytt tillfälle att belysa den moderata reträtten om fastighetsskatten! Många moderater lever fortfarande i tron att deras parti går i spetsen för att avskaffa fastighetsskatten. Det är ju tyvärr lika fel, som att tro att skattehöjningen i Norrtälje skett mot moderaterna och inte tvärtom.

Ingmar frågar om jag står bakom folkpartiet, som i ett första steg sänker fastighetsskatten från 1% av taxeringsvärdet till 0,85%. Svaret är att jag mycket intensivt arbetar för att folkpartiet ska gå ännu längre.

Jag ser mitt politiska uppdrag inte bara som att ställa mig i kön bakom redan fattade beslut, utan att med all kraft verka för en förändring i den riktning jag tror på. Det gjorde jag förra gången jag satt i riksdagen. Det är skälet till att jag söker en plats i riksdagen nästa höst. Kanske bidrog det till att jag flyttades upp på folkpartiets riksdagslista?

Folkpartiet tar ett första rejält steg för att avskaffa fastighetsskatten. Det gör inte moderaterna. De, som tidigare tyckts gå i bräschen för avskaffad fastighetsskatt, har under sin nya ledning med Fredrik Reinfeldt valt att prioritera andra frågor. Nu ägnar man sig bara åt att göra den mest orättfärdiga skatten mer uthärdlig.

Ingmar ger ett räkneexempel på hur moderaternas förslag kulle slå - samma förslag som tidigare Göran Pettersson skrivit om. Exemplet kommer från räknenissarna på moderaternas riksdagskansli och ger en 60%-ig minskning av fastighetsskatten. Jättebra! Men, är det sant?

Om räkneexemplet skulle minska skatten från 25.000 till 10.000, skulle det om det var typiskt för det moderata förslaget innebära, att statens intäkter från fastighetsskatten skulle gå ned från 25 miljarder till 10 miljarder - en minskning med 15 miljarder. Moderaternas budgetalternativ anslår 1,7 miljarder - bara en tiondel av vad det skulle kosta om räkneexemplet gav en riktig bild av det moderata förslaget.

Om den moderata trollkonsten att ta bort 60% av fastighetsskatten till en kostnad av bara 1,7 miljarder vore möjlig, har jag en undran. Skulle inte de moderata räknenissarna kunna hjälpa vår kommunledning att trolla bort de ökade kostnader den rödgröna riksdagsmajoriteten lämpat över på Norrtälje? Nej, Ingmar, jag har större förtroende för Kjell Jansson och den borgerliga majoriteten i Norrtälje än för trollkonster från rikspolitiken.

Räkneexemplet visar att moderaterna numera godtar fastighetsskatten för lång tid och bara inriktar sig på att ta bort de värsta effekterna. Begränsningsreglerna infördes av den rödgröna majoriteten i riksdagen, som slår vakt om fastighetsskatten men insåg, att de mest iögonenfallande resultaten blev för svåra att försvara politiskt.

Begränsningsregler är till för en fortsatt fastighetsskatt. När moderaterna nu dels talar om att det inte går att avskaffa fastighetsskatten på mycket länge och dels utformar sina förslag endast på att justera begränsningsreglerna, så visar det på ett parti som har accepterat att den mest orättfärdiga skatten kommer att vara kvar.

Jo, Ingmar, jag ägnar all kraft åt att få en ny regering i det här landet. En regering som gör om det kommunala skatteutjämningssystemet, som idag gör att en Norrtäljebo betalar 2 kr mer i skatt än en skåning, för att de pengarna ska ge skåningen en bättre sjukvård till en lägre skatt.

Men en ny regering måste också kraftfullt påbörja avvecklingen av fastighetsskatten. En regering som bara gör fastighetsskatten mer uthärdlig, är inte den nya regering jag vill ha. Och ärligt talat, Ingmar, inte Du heller. Därför kommer jag att fortsätta sätta strålkastaren på de som likt moderaternas partiledning försöker föra avvecklingen av fastighetsskatten från den omedelbara politiska dagordningen. Där behövs även Du, Ingmar Wallén!

Lennart Rohdin, Rådmansö
Riksdagskandidat (fp)
« tillbaka
www.rohdin.nu